Voordat wij besluiten om met een hond te fokken, laten we verschillende gezondheidsonderzoeken uitvoeren. Sommige onderzoeken worden voorgeschreven door de rasvereniging. Andere onderzoeken doen we op eigen initiatief, omdat wij het belangrijk vinden voor onze keuzes bij het fokken, maar ook om belangstellenden optimaal te kunnen informeren. Het gaat om:
- Onderzoek naar heupdysplasie (HD)
- Klinisch onderzoek van de ogen (ECVO)
- DNA onderzoek naar progressieve retina atrofie (PRA)
- DNA onderzoek naar degeneratieve myelopathie (DM)
- DNA onderzoek naar multidrug resistance (MDR1) en
- DNA onderzoek naar collie eye anomaly, choroidale hypoplasie (CEA CH).
Het HD- en ECVO onderzoek wordt volgens een vast protocol van de Raad van Beheer uitgevoerd. De DNA onderzoeken door geaccrediteerde laboratoria. Van alle honden waar wij mee fokken staat het DNA profiel geregistreerd bij de Raad van Beheer, zodat (toekomstige) baasjes er zeker van kunnen zijn dat de opgegeven ouders ook echt de ouders zijn van hun pup. Tot slot vermelden we ook het voorouderschapsverlies (AVK) en de inteeltcoëfficient (COI) van onze honden, berekend over vier generaties. In de onderstaande tabel staan de uitslagen van de onderzoeken die we bij onze honden hebben laten doen. Op de eigen pagina van iedere hond kun je de onderzoeksrapporten opvragen door op de link te klikken.
Jammer genoeg had Heilen een héél slechte HD score. We hebben besloten om niet met haar te fokken en andere onderzoeken achterwege te laten. Ook bij Nevis hebben we niet alle onderzoeken gedaan, omdat wij in de loop der jaren een voorkeur voor het klassieke en Amerikaanse type collie hebben ontwikkeld en zelf niet met hem fokken. Nevis is een keer gebruikt als dekreu, vanwege zijn geweldig lief karakter en zijn fantastische looks. Onze Chadh-fi heeft HD B, omdat op de röntgenfoto een zeer lichte niet aangeboren botafwijking te zien is (score 1). De Norbergwaarde is perfect. Geen enkele reden dus om Chadh-fi uit te sluiten voor de fokkerij. Zeer tot onze verrassing en teleurstelling had Rifa-Gil een HD score C en hebben we besloten haar uit te sluiten voor onze fokkerij.
Op de pagina Rasspecifieke testen leggen we alle onderzoeken uit.
Sinds 2014 laten wij onze honden titeren. Bij de titerbepaling wordt gekeken of er nog voldoende antistoffen in het bloed aanwezig zijn voor Parvo, Infectieuze Hepatitis en Hondenziekte. Pas als de waarden te laag zijn laten we een hond vaccineren. Ook de pups die bij ons geboren zijn laten we – voordat ze uitvliegen – titeren. In het artikel ‘Alles over titeren’ vind je alle mogelijke informatie hierover. Je kunt ook lid worden van de Facebookgroep ‘Alles over titeren’.